ממש בערב פסח יצא לי לבקר במקום שבו בני ישראל חצו את הירדן. האתר נקרא קצר אל יהוד (קאסר או קסר, מילולית: "ארמון היהודים") על פי המקרא בני ישראל חצו את הירדן 3 ימים לפני החג הראשון של פסח ולאחר שלושה ימים (ולאחר שעשו ברית מילה) חגגו את הפסח בגלגל. על פי המקרא היו כ-600 אלף גברים מעל גיל 20 בעם ישראל, חישוב פשוט מראה שהיו שם כ-2-3 מיליון איש. אז מן הסתם שלא כולם חצו באותה נקודה. אבל זו המסורת.
הירדן עצר את מיימיו וכך היה לבני ישראל אפשרות מעבר (הירדן של אז הוא לא הזרזיף של היום). עצירת מי הירדן הינה תופעה מוכרת בהיסטוריה הגיאוגרפית של ארץ ישראל. התופעה קוראת מרעידת אדמה אשר מדרדרת סלעים ואבנים מגדות הירדן ההררי לתוך המים, עד כדי עצירת הזרימה. ידוע שבשנת 1927 עצרה הזרימה לכמה ימים בירדן בעיקבות הרעידה.
קצר אל יהוד הינו גם המקום שעל פי המסורת הנוצרית יוחנן המטביל הטביל את ישו. בשנת 2000 לפני ביקור האפיפיור רשות הטבע והגנים שיפצה את המקום ובנתה שם סככה ומתקנים למבקרים ולעולי הרגל.
הביקור מחייב תיאום עם צה"ל ובליווי צה"ל. גם בצד הירדני דורשים תיאומים כניראה, כי בגדה השניה הביקורים גם נעשים בליווי חיילים כפי שניתן לראות בתמונות. בהתחשב בעובדה שבקטע הנהר הזה רוחב המים הוא כ-15 מטר והזרימה חלשה, ניתן בשחיה קצרה לבקר בחו"ל. אז הליווי הוא הכרחי.
אולי תרצו לקרוא גם את זה:
לפי התנך היה שם הרבה יותר מים בזמנם וגם בתקופות מאוחרות יותר. כנראה שהשאיבה המאסיבית של ימינו פוגעת קשות במה שהיה פעם נהר הירדן.
לארץ הקודש ישנה ספרות נוסעים עניפה. יש תיעוד של כ-2000 נוסעים שעברו כאן. לא עשיתי מחקר מקיף אבל שווה לבדוק מה הם אומרים על ים הירדן בתקופות עבר.
ישנו מחקר מקיף על מפלס ים המלח בתקופות עברו, כמו כן מבוצע מחקר על ים המלח ע"י פרופ' ממכללת תל חי (פרופ' חיים גורן), שמשולבים בו נתונים על נוסעים שעברו באיזור. התונים מהמחקר ההוא גם יכולים לתת לנו תשובה על הזרימה של הירדן בעבר.
אתה מכיר תיעוד מאוחר יותר מהתנ"ך, אך לא מספרות נוסעים?
אפרופו מים- בשנת 92 או 2002 (כן, אני יודעת שיש הבדל משמעותי אבל פתאום ברח לי מהראש..) המקום הוצף כולו במים והמבנה שנמצא היום ליד הירידה נפגע גם הוא. לפני השיפוץ האחרון עוד ניתן היה לראות את הקילופים בתקרה. באחת ההזדמנויות גם הכנסיה שנמצאת ממול- בצד הירדני נשארה כאי בודד במערכה ובמשך כמה ימים לא יכלו להכנס ולצאת ממנה כי מסביב הכל היה מלא מים.